23. helmikuuta 2017

Foodien unelma: Khlong Toein ruokatori Bangkokissa

Bangkokin vierailumme yksi ehdoton kohokohta oli Khlong Toein ruokamarkkinoilla kiertely. Sinne kannattaa ihan jokaisen ruoasta kiinnostuneen suunnata, sillä moisia herkkuapajia pääsee harvoin missään ihastelemaan. Kuulemma Khlong Toein kautta kulkee valtaosa Bangkokiin saapuvasta ruoasta ja niin huippuravintoloiden kuin katukojujen väki käy täältä hakemassa raaka-aineita. Kaikkea mitä vaan voi ihminen syödä, löytyy varmasti jonkun kojun tiskistä.

Khlong Toei sijaitsee hieman syrjässä, mutta sinne pääsee helposti metrolla (mene MRT:llä Khlong Toein asemalle, poistu Exit 1:stä ja käänny uloskäynniltä oikealle, seuraa isoa tietä n. 10 minuuttia, ruokamarkkinat ovat tien oikealla puolella - et voi missata!). Ihan muuten vaan tänne tuskin eksyisi, joten kannattaa merkata paikka muistiin jo ennen reissua. Kierreltiin torilla useampi tunti ja nähtiin muistaakseni yksi (1) toinen turisti, mikä on tämän kokoisessa kaupungissa melkoinen saavutus. Oli mukava päästä kurkistamaan "aitoon" paikallisten elämään.

Ja nyt pieni varoituksen sana lienee paikallaan: alla oleva kuvamateriaali saattaa järkyttää herkimpiä katsojia. :D

Torille ei kannata lähteä kovin hienoissa hepenissä - eikä varsinkaan hienoissa kengissä! Lätäköitä on joka puolella ja saattapa käydä niinkin, että tiskillä oleva elävä kala hyppää päällesi. (Näin tämän tapahtuvan monta kertaa.)

Torilla kävely on todellista aistien pommitusta. Kylmäsäilytysketjun noudattaminen on täällä päin maailmaa harvinaisuus ja sanotaanko nyt vaikka niin, että haju torilla on sen mukainen. Onneksi ilmassa leijuviin tuoksuihin tottuu nopeasti.

Rakastan kaikkea kaunista ja hihkuin täällä onnesta. Kaikki ne runsaana ryöppyävät keot värikkäitä hedelmiä ja omituisia huumaavan tuoksuisia yrttejä saivat pääni sekaisin. Teki mieli maistaa kaikkea. Kamera lauloi ja muistikortti oli kovilla. Silmät pyöreinä puikkelehdin kapeilla käytävillä kojulta toiselle, väistelin vastaantulevia mopoja ja ripeään tahtiin kulkevia papparaisia koreineen.

Aasiassa opin, että enemmän on enemmän. Kaikki kojut suorastaan pursusivat tavaraa. Mikäs olisikaan sen houkuttelevampaa.

Ihanaa löytää ihan uusia raaka-aineita, joiden olemassaolosta ei tiennyt mitään. Näitä yrttejä ja vihanneksia oli monissa ruoissa. En vieläkään tiedä, minkä nimisiä ne olivat, mutta loistavan makuisia kuitenkin!

Yllä olevaan kuvaan mielestäni kiteytyy jotain olennaista torin hengestä. Länkkärinä on tottunut siihen, että lihaa ja kanaa saa kaupan hyllyltä näteissä muovisissa pakkauksissa. Niitä katsoessa on jotenkin vaikea edes muistaa, että tämä syömäni asia on oikeasti ollut elossa. Luulisin, että useampi ihminen olisi kasvissyöjä, jos näkisi todellisuuden valmiiksi marinoitujen lihanpalojen takana. Täällä elävät kanat on ahdettu pikkuruisiin häkkeihin ja niiden yläpuolella löytyy kanojen ei-niin-valoisat tulevaisuudennäkymät. Jos tavara loppuu tiskistä, niin nips naps uutta tilalle.

Länkkäri saattaa myös hieman järkyttyä siitä, että torilla on tosiaan myynnissä ihan kaikki mahdolliset ruhonosat. Kun on tottunut lähinnä ulkofileepihveihin, ei tule aina heti mieleen, että jaa juu, se sian naamakin on syötävää. Tykkään kyllä siitä, että jos kerran niitä eläimiä halutaan syödä, hyödynnetään sitten kaikki mahdollinen.


Nyljettyjen kanojen päät olivat poikkeuksetta aina paikoillaan. (Jopa lentokentän ravintoloiden tiskeissä.) Näyttää aika karulta. Voisi mun puolesta alkaa Suomessakin tällainen käytäntö, niin johan lähtisi kasvisruoan osuus jyrkkään kasvuun. :D

Thaimaalaiset tykkäävät kanajaloista.

Aah, nämä suloiset pienet munakoisot ovat mun lemppareita. Saisipa niitä joskus Suomestakin!

Sammakoita en kyllä lähi-markettiin kaipaisi. Lisäksi monissa kojuissa näkyi myynnissä rottia. Joku raja mullakin, kiitos ei.Kaiken kaikkiaan Khlong Toei oli ikimuistoinen ja silmiä avaava kokemus. Suosittelen lämmöllä!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ole ihana ja jätä kommentti!